“El dimoni i les pedres”, és un projecte d'innovació i recerca impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans (2015-2024).
És una iniciativa educativa i patrimonial impulsada per estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona en col·laboració amb entitats del municipi de Palau-solità i Plegamans. El projecte s’articula com una proposta d’aprenentatge servei on l’alumnat investiga, recull i interpreta elements vinculats al patrimoni local, tant material com immaterial, des d’una mirada pedagògica, participativa i comunitària, que compta amb la implicació activa de l’Ajuntament, l’Arxiu Municipal, l’emissora de ràdio local, i associacions com el Casal de la Gent Gran, entre altres agents. Les persones grans del municipi han tingut un paper fonamental en el procés de recollida de testimonis, transmissió de coneixements i digitalització de continguts, aportant relats personals, documents històrics i vivències vinculades a espais emblemàtics del poble.
Aquest projecte ha crescut any rere any, arrelat en el compromís de les persones grans del municipi, que van iniciar el procés amb el desig d’aprendre, compartir la seva memòria i desenvolupar noves competències digitals. A partir d’aquesta primera iniciativa, s’hi van sumar estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, que han col·laborat a través de projectes d’aprenentatge servei en la documentació, creació i difusió dels continguts. El treball intergeneracional i la cocreació han estat clau per consolidar aquesta experiència com una proposta educativa i patrimonial viva.
Els materials generats en el marc del projecte “El dimoni i les pedres” han estat organitzats i compartits de manera estructurada a través del blog memoriapsip.blogspot.com, amb diverses pestanyes que faciliten l’accés als continguts pedagògics, patrimonials i comunitaris elaborats.
*A la pestanya “Patrimoni”, es presenten dotze espais patrimonials del municipi, seleccionats i prioritzats per la ciutadania per a aquesta fase del projecte. Cada fitxa inclou:
- Un àudio locutat per Ràdio Palau.
- Un resum històric i cultural redactat i validat per persones grans del Casal de la Gent Gran, que també han participat en la digitalització d’imatges.
- Un vídeo explicatiu, elaborat conjuntament per estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, joves del municipi i el servei audiovisual de la UAB.
- Diverses activitats didàctiques, creades per l’alumnat universitari, treballades i validades en diferents nivells educatius amb el suport del professorat, i compartides com a materials educatius oberts.
- Un apartat final amb referències bibliogràfiques relacionades amb cada espai, amb recursos localitzables a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona.
*La pestanya “Rutes” recull propostes de recorreguts i passejades vinculades als espais patrimonials. Cada ruta inclou indicacions per orientar-se, vídeos de suport i pistes o enigmes que conviden a una exploració participativa i lúdica del municipi.
Altres pestanyes del blog recullen:
*Les fonts bibliogràfiques utilitzades per estructurar i contextualitzar la història de Palau-solità i Plegamans, fruit del treball acadèmic realitzat des de la universitat.
*Un recull de les entitats, col·lectius i serveis municipals que han contribuït activament al projecte, evidenciant el seu caràcter col·laboratiu, intergeneracional i arrelat al territori.
El vídeo a continuació presenta el projecte “El dimoni i les pedres”, una iniciativa educativa i comunitària que recull i activa la memòria oral i el patrimoni local de Palau-solità i Plegamans. A través de la participació de persones grans, estudiants universitaris i diverses entitats del municipi, el projecte ha generat una col·lecció de materials digitals, rutes patrimonials i recursos pedagògics oberts. Aquest vídeo ofereix una mirada coral al procés, les persones implicades i l’impacte que ha tingut en la comunitat.
Reptes al territori: ApS
Proposem activitats lúdiques i contextualitzades. El joc és la forma favorita d'aprendre del nostre cervell per això ens basem en la pedagogia de l'aprenentatge lúdic, per oferir l'entorn d'aprenentatge natural i dins del seu context. Per aprofitar la curiositat innata de cada estudiant, fomentem el seu desig natural d'aprofundir en els esforços acadèmics, buscar respostes a les seves preguntes i dominar habilitats importants amb tasques significatives i de participació dins de la seva comunitat.
És una proposta interdisciplinària, on la comprensió lectora, l'anàlisi científica, l'art, les matemàtiques, el pensament crític i l'aprenentatge socioemocional s'entrellacen en cada exploració acadèmica. Aquest enfocament inspira als nens i nenes a veure cada tema a través d'una varietat de perspectives i els permet expressar la seva nova comprensió a través d'una varietat de mitjans creatius.
Aprofitem la sensació de sorpresa que ofereix el món natural, històric i arquitectònic en portar l'aire lliure nostres experiències d'estudi i embarcar-nos en exploracions del nostre entorn local. Els nens i nenes desenvolupen una comprensió més profunda del món, aprenen a fer bones preguntes, busquen respostes informades i adquireixen habilitats i coneixements valuosos.
Oferim materials oberts i de fàcil accés.
Objectiu general del projecte
*Desenvolupar contingut multimèdia i material educatiu sobre el patrimoni material i immaterial del nostre poble a partir de la col·laboració de les associacions, l'Ajuntament i la ciutadania per a reforçar la identitat col·lectiva i personal.
Objectius operatius interns
1. Involucrar la població, tant en la generació d'una memòria col·lectiva pública com en l'ús dels mòbils i tauletes per accedir al contingut dels codis QR.
2. Validar i sintetitzar el contingut.
Objectius operatius externs
3. Desenvolupar una pàgina web per difondre el contingut multimèdia (fotos, àudios i vídeos) i el contingut digitalitzat (fotos antigues).
4. Col·locar codis QR als espais de referència per a la ciutadania, d'acord a la Ruta 1 establerta (amb la col·laboració de l'Ajuntament).
______________________
Fase 1
Recopilar i digitalitzar la informació històrica i patrimonial de la vila i posar-la a disposició de la població a través d'una pàgina web.
Fase 2
Proposar activitats per a les escoles (infantil, primària, ESO i batxillerat). Validar el contingut amb l'ajuda del professorat tenint en compte el currículum, les accions que ja es realitzen i les necessitats de contingut.
Fase 3
Transformar els escrits a arxius d'àudio, amb l'ajuda del personal de Ràdio Palau.
Fase 4
Crear codis QR amb la informació del web, per col·locar-los en els respectius espais històrics o d'interès col·lectiu.
Fase 5
Crear el material necessari per complementar les publicacions. Aquest material serà creat per especialistes.
______________
Presentació de la fase 1 i 2
Pòster del projecte presentat a Oporto (2014)
Aquest pòster ha estat creat amb la participació activa i plena de les persones grans del Casal de la Gent Gran, que van contribuir amb els seus relats, coneixements i materials en l’elaboració del contingut. A partir d’aquesta base comunitària, la professora responsable de la Universitat Autònoma de Barcelona va sistematitzar el treball realitzat i el va presentar com a experiència de referència en el Congrés Internacional celebrat a Oporto: