Castell de Plegamans



 
És un casal construït durant el període gòtic (segles XIV i XV), però amb restes de construccions anteriors, com la torre del nord-est, datada al segle XI. 

Al segle XV, el senyor del Castell, Antoni de Vilatorta, autoritzat pel rei Alfons IV, va modificar el Castell de Plegamans. 

Vilatorta féu construir les dues grans sales del sud, les dependències de la part nord i el pati central de les dues plantes. Hi destaquen les finestres coronelles d'arc retallat i lobulat.

L'edifici ha anat canviant al llarg del temps. Cap als anys seixanta, quan el Castell quedà deshabitat, les seves condicions empitjoraven progressivament, fins i tot patint espolis de tota mena.

Cap al 1987, el Castell va arribar a un estat límit, iniciant-se un ensorrament aparentment irreversible. Poc temps després, aquest fet impulsà l'inici d'importants obres de reconstrucció, les quals van convertir el Castell el que coneixem actualment i que acull diverses activitats cíviques i culturals.

Tot i això, l'any 1987, una gran pancarta vermella penjava de la paret més alta del castell, fruit de la preocupació de la gent del poble, en la qual es podia llegir: "Salvem-lo". Així mateix, van córrer pel poble uns adhesius amb el mateix eslògan.

A la planta noble del Castell de Plegamans, podem trobar l'arxiu de la Fundació Folch i Torres amb material biogràfic i bibliogràfic dels cinc germans Folch i Torres: Manuel, Lluís, Josep Maria, Ignasi i Joaquim.





___________________
GLOSSARI
  • Època gòtica
  • Arc retallat i lobulat
____________
VIDEO

___________________
ACTIVITATS

Més idees d'activitats

Infantil
  • Construir amb caixes un castell semblants als de Catalunya
Primària
  • Reflexionar sobre el lema "Salvem-lo". Inventa un altre lema.
Secundària
  • Conèixer els oficis a l'època medieval
  • Cercar qui va ser Antoni de Vilatorta
  • Fer una descripció de l'abans i el després del Castell. Conèixer els diversos professionals que poden treballar en la restauració d'un monument històric
Batxillerat
  • Conèixer la cronologia del Castell.
  • Aprendre el vocabulari en relació als elements del Castell.
  • Identificar les etapes de construcció partint dels elements que el formen.
__________________
REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Fitxa descriptiva del Castell de Plegamans en el Pla especial de protecció i Catàleg de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic 

Salillas, Andre. Blog Castells medievals de Catalunya. Castell de Plegamans

Cartulari de la Catalunya Comtal. Portaveu de l'Institut d'Estudis Històrics mMedievals de Catalunya. Monogràfic Palau-solità i Plegamans. Nº 12 (Juny 2005)


(2007) Cavallers i castells. LAROUSSE, S.A.













Ardagh, Philip y Gordon, Mike (2011). Cavallers i castells. Col·lecció La Casa de l'Àlex















__________________
Enllaç: http://fundaciofolchitorres.org/inici/monografics.php

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com