Menhir de la Pedra Llarga
















“Al bell mig del poble, una mica més enllà de Can Cortès, majestàtica i amb un halo misteriós, s’aixeca la Pedra Llarga.”

No és una pedra qualsevol: gegantina i robusta, disposada perpendicularment a terra. Fa que ens preguntem, qui la va portar fins al seu actual emplaçament i li va donar la seva disposició?

La presència d’aquest element no ens ha d’estranyar si tenim en compte que tota la comarca del Vallès és molt antiga i hi ha moltes troballes de restes neolítiques, poblats ibèrics i material romà.

El nom ve lligat a la Llegenda de la Pedra Llarga que la relaciona amb la construcció del Pont del Diable de Martorell.

Diu la llegenda que fa molts anys, quan la gent vivia en masies i s’ocupava de les tasques de la vida al camp, existia a Martorell, molt a prop de la riba del Llobregat, un hostal. En aquest hi treballava una minyona que s’encarregava, entre altres tasques, d’anar a cercar l’aigua de molt lluny travessant el riu, carregada amb grossos i pesats càntirs.

Un dia de forta pluja, la noia, tota fatigada, no sabia com travessar el riu de tan ple com baixava. Davant del seu cansament, va expressar que donaria la seva ànima al diable si aquest era capaç d’alleugerar el seu treball. 

Tot seguit, el diable va presentar-se davant d’ella i li va prometre que si allò era veritat, construiria, en una nit, un pont. Ella, portada per la situació, va acceptar la proposta pensant que no ho aconseguiria mai.

Aquella mateixa nit, tota una colla de dimonis iniciaren la tasca constructiva. A la matinada, el pont estava gairebé enllestit i la noia va anar a explicar a la mestressa el seu problema. La senyora, tota preocupada, va rumiar solucions i va optar per una original idea. Va llançar una galleda d’aigua al gall que dormia amb la voluntat que es despertés. El cant d’aquest va impulsar el cant dels galls veïns, tot i que encara no era de dia. El cant del gall va anar propagant-se fins a arribar a un lloc pròxim a la riera de Caldes, on hi havia la Masia de Can Cortès.

El dimoni, carregant una enorme pedra, passava per aquells voltants i sentí el cant del gall. En sentir-ho va pensar que era de dia i v que havia perdut la partida. La seva ràbia el va impulsar a deixar caure la pedra amb tanta ira que quedà clavada a terra. D’aquesta manera quedà aixecat a Martorell un pont conegut com el Pont del Diable al qual li manca una pedra: la nostra Pedra Llarga.
____________________

GLOSSARI 
  • Menhir
  • Monument megalític
  • Gegants i bestiari festiu 
_________

VIDEO

___________
ACTIVITATS
Més idees d'activitats
Secundària/ Batxillerat
  • Cercar què és un menhir i quines funcions pot tenir.
  • Investigar i elaborar un pòster (per alumne) sobre un dels diferents monuments megalítics a Europa o Llatinoamèrica.
  • Buscar informació sobre el Pont del Diable de Martorell (Gòtic)
_______________________
REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Fitxa descriptiva del menhir de la Pedra Llarga en el Pla especial de protecció i Catàleg de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic 

L'Avi i Soler (2006) Història de Palau-solità i Plegamans. 32p.
https://ia800203.us.archive.org/23/items/plegamans/Plegamans.pdf

Martínez, P.; Moya, Andreu y López J, (2012) Catalunya, tierra de colosos. Las estatuas-menhires decoradas del Neolítico final-Calcolítico catalán : singularidades y vínculos con la estatuaria del Midi francés en  Statues-menhirsetpierres levéesdu Néolithiqueà aujourd’hui
http://museucn.com/uploads/files/pdf_s/pmartinezrodriguez_amoyaigarra_jblopezmelcion.pdf

Tarrús, J. (2011). Menhirs i art megalític a Catalunya: les darreres descobertes i el seu context. Notes, (26), 93-102.
https://www.raco.cat/index.php/Notes/article/download/225825/307208

El Megalitisme a Catalunya- Grup Universitat Autònoma de Barcelona
http://pagines.uab.cat/megalits/content/el-megalitisme-catalunya

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com